JAJKA – DLACZEGO WARTO JEŚĆ. Niezwykła lista

Spread the love
    Jak schudnąć 10-15 kg bez odchudzania SUPER REZULTAT ! w ciągu 3 miesięcy SCHUDŁAM 15,2 kg! odchudzanie bez diety - skuteczne>>>"

JAJKA – DLACZEGO WARTO JEŚĆ. Niezwykła lista

Jajka są jednymi z niewielu idealnych produktów dla naszego zdrowia.

Zawierają białko, witaminy, minerały i przeciwutleniacze i mogą być spożywane na różne sposoby.

Pomimo zmian w ocenie wpływu jajek na zdrowie, nadal dla wielu osób trudnym jest uznanie, że jajka są bezpieczne i można je jeść częściej.

Jajka były demonizowane w przeszłości ze względu na wysoki poziom cholesterolu.

Wielu lekarzy sugerowało, że jedzenie jajek jest złe z powodu cholesterolu i dlatego może zaszkodzić zdrowiu.

CiekawostkiOzdrowiu.pl-jajka-dlaczego-warto-jesc

Obecnie lekarze sugerują, aby codziennie jeść 2-3 jajek w celu poprawy zdrowia. Dlatego dowiedz się więcej o korzyściach z jedzenia kilku jajek dziennie.

Jajka są źródłem:

witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i

minerałów: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu.

– Jajka to łatwo przyswajalne białko.

– Średniej wielkości jajko ma około 70 kcal.

CiekawostkiOzdrowiu.pl-jajka-dlaczego-warto-jesc

A oto 9 korzyści z jedzenia 2-3 jajek dziennie:

1. Spowolnienie procesu starzenia

Według jednego z niemieckich badań, jajka regularnie jedzone mogą zatrzymać proces starzenia się i zapobiegać rakowi skóry.

Jajka zawierają organiczne pigmenty takie jak karotenoidy, które mogą spowolnić proces starzenia.

Aby jednak w pełni korzystać z nich, musisz zjeść gotowane jajka, ponieważ zawierają więcej karotenoidów w wyniku zmian chemicznych generowanych podczas gotowania jajek.

Jednak warto wiedzieć, jak gotować jajka.

Otóż okazuje się, że po 10 minutach gotowania wartość odżywcza białka zmniejsza się o połowę i takie jajko długo gotowane jest ciężkostrawne. Dlatego gdy gotujesz jajko na twardo zawsze włączaj minutnik (zawsze poniżej 10 minut).

2. Ograniczenie ryzyka zachorowania na raka

Według jednego z badań opublikowanych w czasopiśmie „Breast Cancer Research”, jajka zjadane codziennie mogą zmniejszyć ryzyko raka piersi o 18%.

Ponadto jajka zawierają wiele aminokwasów, witamin i minerałów, które stabilizują poziom estrogenu, który może być przyczyną raka piersi.

3. Ograniczenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych

Eksperci w przeszłości uważali, że jajka podnoszą poziom cholesterolu we krwi, ale okazuje się, że to nie prawda – nasze ciało reguluje własne poziomy cholesterolu.

Natomiast wysoka zawartość kwasów omega-3 w jajkach może zmniejszyć poziom trójglicerydów, zapobiegając wielu problemom sercowo-naczyniowym.

CiekawostkiOzdrowiu.pl-jajka-dlaczego-warto-jesc

4. Wspomaganie wątroby, skóry i włosów

Żółtko zawiera białko i siarkę, które mogą odżywić słabe włosy oraz poprawić jakość skóry.

Jajka zawierają również lecytynę, substancję wspomagającą wątrobę w procesie detoksykacji i poprawiają trawienie.

5. Utrzymują zdrowe kości i zęby

Jajka są bogate w witaminy D i wapń, dwa ważne składniki odżywcze dla kości i zębów.

6. Poprawa wzroku

Jajka są idealne dla naszego wzroku z powodu dużej ilości witaminy A, luteiny i zeaksantyny.

Witamina A ma zasadnicze znaczenie dla naszego wzroku i widzenia w ciemności.

W żółtku jest beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.

7. Ochrona mózgu

Jajka zawierają cholinę, ważny składnik odżywczy, który jest niezbędny dla naszego mózgu.

Cholina jest neuroprzekaźnikiem, który wysyła bodźce do mózgu i układu nerwowego, a jego brak może mieć negatywne skutki dla pamięci i pracy mózgu.

8. Zmniejszenie ryzyka wad wrodzonych u niemowląt

Jajka zawierają witaminę B9 (kwas foliowy), która jest zalecana kobietom w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko wad wrodzonych i zapobiega uszkodzeniom układu nerwowego embrionów.

Jajka są jednym z najbogatszych źródeł witaminy B9.

CiekawostkiOzdrowiu.pl-jajka-dlaczego-warto-jesc

9. Jedzenie jajek odchudza.

Zostało to potwierdzone badaniami przeprowadzonymi w Biomedical Research Center w Luizjanie.

W badaniu wzięły udział 152 osoby z nadwagą podzielone na 3 grupy.Pierwsza grupa nie jadła nic na śniadanie, druga jadła 2 jajka, a trzecia jadła kawałek chleba.

Wyniki były szokujące

– grupa jajkowa straciła 75% więcej wagi i 35% więcej tłuszczu w brzuchu, a także nie wystąpiły zmiany poziomu cholesterolu. 

– Ponadto warto pamiętać, że jajka zawierają również lecytynę, substancję wspomagającą pracę wątroby w procesie detoksykacji i poprawiają trawienie.

Jak widać,  jajka są zdrowe i nie szkodzą zdrowiu, tak jak to wcześniej przypuszczano.

Są bogate w wiele niezbędnych składników odżywczych, które regulują różne procesy organizmu i poprawiają ogólny stan zdrowia.

Dlatego eksperci zalecają jedzenie 2-3 jaj dziennie, z wyjątkiem przypadków cukrzycy lub poważniejszych problemów z sercem (wtedy powinno się jeść jajka tylko trzy razy w tygodniu).

JAJKA – DLACZEGO WARTO JEŚĆ.
http://ciekawostkiozdrowiu.pl/jajka-dlaczego-warto-jesc-niezwykla-lista/ …
Niezwykła lista

: | CoWartoZobaczyc | FreePhotos | ZDROWIE | Zdrowie-Uroda | hotto | PrzepisyNaZdrowie | ODCHUDZANIE | CzasNaZioła | Naturalne Sposoby | popularne | Domowe Sposoby | Ciekawostki o zdrowiu | WeightLoss | UlubioneInspiracje