
Naukowcy zadali sobie pytanie: „czy substancje chemiczne dodane do płatków śniadaniowych i innych produktów sprawiają, że jesteś otyły?” Oto lista.
Niestety okazało się, że odpowiedź brzmi „tak”. Sprawdź też „Dlaczego nie mogę schudnąć”
Badacze wykorzystali tkanki produkujące hormony hodowane z ludzkich komórek macierzystych w celu wykazania, jak przewlekła ekspozycja na niektóre substancje chemiczne może zakłócić sygnały wysyłane z układu pokarmowego do mózgu, które pozwalają ludziom wiedzieć podczas jedzenia, kiedy jelita są „pełne” . Kiedy ten system sygnalizacji ulegnie awarii, ludzie często mogą kontynuować jedzenie, powodując wzrost masy ciała.
„Odkryliśmy, że każdy z tych chemikaliów uszkadza hormony, które komunikują się między jelitami a mózgiem” – powiedział dr Dhruv Sareen z Cedars-Sinai Instytut. „Kiedy zbadaliśmy te trzy chemikalia razem, ich negatywny wpływ na przyrost masy ciała był silniejszy”. Oto ich lista, dlatego czytaj etykiety.
Popularne artykuły, które również interesują innych:
Bądź na bieżąco >>> ciekawostkiozdrowiu.pl, czyli ZNANE i POPULARNE W INTERNECIE Domowe Sposoby na Zdrowie i Urodę – każdego dnia nowe i trendujące informacje – dlatego na facebook(u) koniecznie >>> POLUB STRONĘ ciekawostkiozdrowiu
Naukowcy zadali sobie pytanie: „czy substancje chemiczne dodane do płatków śniadaniowych i innych produktów sprawiają, że jesteś otyły?” Oto ich lista.
1. Największą szkodliwość stwierdzono w przypadku przeciwutleniacza o kodzie chemicznym E321 (butylowanego hydroksytoluenu zwanego BHT), który zapobiega psuciu się żywności i jest dodawany m.in. do płatków śniadaniowych, olejach roślinnych, chipsach i gumie do żucia. Dzięki nim zachowują one swój kolor, smak i świeżość. Badania laboratoryjne na zwierzętach wykazały, że BHT w wysokich stężeniach może powodować raka wątroby.
2. Sygnalizację hormonalną zakłócał również kwas perfluorooktanowy, stosowany jako emulgator w produkcji teflonu. Wcześniejsze badania wykazały, że jest to środek rakotwórczy, przyczyniający się także do rozwoju chorób tarczycy i stanów padaczkowych.
3. Trzecia z przeanalizowanych substancji to tributylocyna (TBT), związek (a ściślej grupa związków) stosowany m.in. w produkcji wyrobów tekstylnych, farb i papieru oraz konserwacji drewna. Został on w dużej mierze wycofany z użycia, ale wciąż wykrywany jest w wodzie pitnej, rybach i owocach morza.
„Jest to przełomowe badanie, które znacznie poprawia nasze zrozumienie, w jaki sposób zaburzenia endokrynologiczne mogą uszkadzać ludzkie systemy hormonalne i przyczynić się do epidemii otyłości w USA”, powiedział Clive Svendsen, PhD , dyrektor Instytutu
Spośród trzech badanych chemikaliów, BHT powodował najbardziej szkodliwe działanie !!!
Taka moja mała dygresja: PRZY OKAZJI SIĘ CHWALĘ I ŚWIĘTUJĘ MÓJ MAŁY SUKCES – czyli jak schudłam 12 kg bez diety w 3 mce. Mogę się podzielić moim sukcesem i odkryciem (testowanym osobiście), czyli Koncentratem Ziół (3 w 1), który (co potwierdzam) oczyszcza, spala tłuszcz, reguluje trawienie, likwiduje zaparcia i odchudza a poza tym co było dla mnie ważne ZMNIEJSZA APETYT NA SŁODYCZE . Ja dzięki temu koncentratowi ziół SCHUDŁAM PONAD 12 KG BEZ DIETY w niecałe 3 miesiące.
I nie jest to reklama tylko moje odkrycie, z którego się cieszę i dzielę – gdy znajduję coś dobrego to uważam, że warto pokazać, nawet jeśli to jakiś produkt a nie domowy przepis. Warunek stosowania, żeby było skuteczne: trzeba przestrzegać zalecenia stosowania 3 x dziennie po łyżeczce na 30 minut przed głównymi posiłkami – jedyna niedogodność to systematyczność i konsekwencja. Bo jak to z ziołami, działają gdy się je konsekwentnie i systematycznie zażywa. Ale za to okazały się skuteczne… bo poza tym, że schudłam to jeszcze nie mam jojo !!!
A przy okazji czy wiesz, że 24 października to Światowy Dzień Walki z Otyłością
Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.
cedars-sinai.edu/About-Us/News/News-Releases-2017/Study-Shows-How-Food-Preservatives-May-Disrupt-Human-Hormones-and-Promote-Obesity.aspx