Buraki mają moc: można nimi leczyć aż 15 chorób. 3 DOMOWE PRZEPISY

Spread the love
Buraki mają moc: można nimi leczyć aż 15 chorób. 3 DOMOWE PRZEPISY
Proszę Cię, oceń ten wpis. Kliknij w gwiazdkę

Buraki leczą tych 15 chorób i nie powodują efektów ubocznych. 3 DOMOWE PRZEPISY

Buraki to niesamowita roślina, która była wykorzystana do leczenia chorób od czasów starożytnych. Starożytni Rzymianie i Grecy używali buraki do obniżenia temperatury ciała.
Nadal są stosowane w leczeniu niektórych chorób i dla poprawy kondycji.
Popularne artykuły, które również interesują innych:

loading…


Buraki są bardzo bogate w substancje odżywcze
– zawierają: magnez, witaminy, saponiny, chlor, betainy, flawonoidy, jod, cynk, wapń, sód, potas, kwas foliowy a sok z kiszonych buraków zawiera dużo kwasu mlekowego i witaminy C,
– poprawiają funkcjonowanie narządów,
– mają specjalne właściwości hipoalergiczne, które pomagają oczyścić nerki, pęcherzyk żółciowy, limfę.
Ze względu na wysoką zawartość substancji odżywczych, buraki mogą leczyć choroby i schorzenia, takie jak:
– niedokrwistość (anemia) – sok z buraków kiszonych (zawiera dużo kwasu foliowego, witaminy C, witaminy grupy B) szczególnie zalecany kobietom w ciąży,
– miażdżyca,
– nadciśnienie tętnicze i choroby układu krążenia,
– łagodzą stres i depresję,
– poprawiają pamięć i koncentrację,
– cukrzyca,
– problemy z tarczycą,
– zaparcia i problemy trawienne – pomagają bardzo w odchudzaniu,
– regulują pracę jelit,
– zaburzenia snu,
– mogą wzmocnić układ odpornościowy – mają właściwości przeciwwirusowe,
– zwiększają wytrzymałość – testy na sportowcach wykazały, że ci którzy pili sok z buraków osiągali kilkusekundowe przewagi na bieżni od tych którzy spożywali placebo – taki dozwolony doping dla sportowców,
– to może zainteresować panów – sok z buraków jest idealny na kaca,
– zapobiegają zakwaszeniu organizmu,
– łagodzą zgagę,
– bardzo korzystnie działają na skórę, włosy i paznokcie.
 I co ważne – nie ma efektów ubocznych korzystania z tego warzywa, no może za wyjątkiem czerwonego moczu, ale da się z tym żyć.

I na koniec 3 CENNE, DOMOWE PRZEPISY.

ciekawostkiozdrowiu.pl-buraki-wlasciwosci-przepisy-sok-z-burakow-zakwas-kwas-buraczany-domowe-przepisy





Bądź na bieżąco >>> ciekawostkiozdrowiu.pl>>> , czyli ZNANE i POPULARNE W INTERNECIE Domowe Sposoby na Zdrowie i Urodę – każdego dnia nowe i trendujące informacje – dlatego na facebook(u) koniecznie >>> POLUB STRONĘ ciekawostkiozdrowiu

Przepis 1 – SOK ZE ŚWIEŻYCH BURAKÓW – znakomite dla kobiet w ciąży (i nie tylko)
Umyte, obrane i pokrojone buraki przepuszczamy przez sokowirówkę.
Możemy pić od razu czysty sok z samych buraków albo z dodatkiem soku z cytryny, jabłek czy innych owoców. Możemy również dodać wody.

POLUB BLOGA NA FACEBOOKu
 

Przepis 2 – SOK Z KISZONYCH BURAKÓW – tzw. KWAS BURACZANY, czyli woda w której kiszą się buraki (podobnie jak przy kiszeniu innych warzyw) dla każdego z uwagi na bogactwo witamin (C i witamin grupy B) oraz kwasu mlekowego jak w każdych kiszonkach.
2 kg umytych, obranych i pokrojonych buraków wkładamy do 3-4 litrowego słoja, dodajemy 3 ząbki czosnku, 3-4 liście laurowe i 10-12 ziaren ziela angielskiego oraz łyżkę soli. Następnie zalewamy letnią i przegotowaną wodą ale tak, żeby wszystkie składniki były cały czas pod wodą (jeśli będzie coś wystawać kwas spleśnieje). Dlatego na górze kładziemy np małą miseczkę lub szklankę z wodą i tym przyciskamy składniki. Przykrywamy słój bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawiamy na około 4-7 dni w ciepłe miejsce ale w temperaturze pokojowej. Jeśli pojawi się piana, wtedy zdejmujemy ją. Po 4-7 dniach zlewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.
Po zlaniu soku z buraków możemy zrobić dowolną surówkę

Przepis 3 – KWAS Z KISZONYCH BURAKÓW wersja II z zakwasem
Przepis jest bardzo prosty i podobny do w/w ale zawiera dodatek zakwasu.
Potrzebujemy: 4 buraki, które myjemy, obieramy i kroimy, 2 ząbki czosnku, łyżeczka kamiennej soli, kromka chleba na prawdziwym zakwasie albo łyżka żurku lub soku z kapusty kiszonej lub kiszonych ogórków. Możemy dodać opcjonalnie podobnie jak w w/w przepisie 2 listki laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego. Wszystko wkładamy do 2 litrowego słoja i zalewamy letnią przegotowaną wodą (w której wcześniej rozpuszczamy sól kamienną. Wszystko obciążamy podobnie jak w poprzednim przepisie (żeby nie doszło do pleśnienia) i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-7 dni. Potem przelewamy do butelek i przechowujemy sok w lodówce.
Pijemy 1-2 szklanki soku dziennie. Smacznego.

Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.

loading…


źródło: superhealthypage.com/2016/09/18/beetroot-has-an-unbelievable-power-it-can-cure-these-15-diseases/

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

 

> Polub stronę >
To lubię: | CoWartoZobaczyc | FreePhotos | ZDROWIE | Zdrowie-Uroda | hotto | HUMOR | Tajemnicze | ŚmieszneZwierzęta | BUZZ | PrzepisyNaZdrowie | ODCHUDZANIE | hot | CzasNaZioła | travelfreeads | OtoDlaczego | podróże | fun | Naturalne Sposoby | popularne | DlaKobiet | Domowe Sposoby | Ciekawostki o zdrowiu | Cytaty | Perfumy | UrodaZdrowie | zwierzaki | WeightLoss | UlubioneInspiracje